Poslední fotografie

ND 110 b+w

Datum: 6. Červenec 2011, 23:13:51

Zdravím všechny Nikonisty, dneska jsem se dostal na parádní místo k focení "peřejí" a použil jsem k tomu ND filtr 110 b+w (1000x) , který prodlužuje expozice o 10EV a objektiv 18-55 VR. Nastavil jsem časy cca 4-6s a clonu cca f 7,1 - účinností tohoto filtru jsem byl unešen, co to udělalo s tou řekou za cca 6 sekund, ale trápilo (už delší dobu) mě to, že snímky byly neostré (i statické body (kameny) - pohybovou neostrost vody pochopitelně nemám na mysli) - když jsem filtr sejmul, zaostřil a znovu nasadil to bylo lepší, ale zdaleka to nebylo ono, jak bych si představoval (vím, že 18-55ka má za běžných podmínek daleko navíc) někdy se to povedlo výborně zaostřit, ale tak každá desátá fotka. Ani raw formát nepomohl, rozostření v některých případech bylo poměrně dosti velké) a manuální ostření je s tím to filtrem nemožné, protože přes hledáček jdou objekty velmi slabě vidět (někdy dokonce vůbec). Jinak v minulosti jsem tento filtr testoval i na krajinách a tam se mi zdal lepší (možná i tím, že zaostřovací vzdálenost byla delší, tudíž to nešlo moc poznat) ... Nevíte prosím někdo, jakým způsobem mám tu vodu fotografovat (a né jen tu vodu) ? Díky Stig001

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na „Uložit změny“.

..nějak mi to hlava nebere.

adam.bernau dne 25.07.2011, 18:25:42

..nějak mi to hlava nebere. Clona f/7 a jaká je vzdálenost od ostřeného objektu ?
Protože hloubka ostrosti na f/7 při nějakých 4-5 metrech je docela velká!
Vím že třeba nekvalitní ND zhoršují ostrost, ale i to jen na dlouhých ohniscích (50+)!
Buď stim při nasazování filtru nějak moc šiješ, ale i to se snad dá stylem pokus omyl, kdy zaostříš AF, nasadíš filtr, vyfotíš, podiváš se a potom lehce zaostříš nebo předostříš, podle toho co to potřebuješ.
Pak už je tu jen možnost, že foukal silnější výtr a foťák ti na stativu rozkolíbal.
Takže pokud jsi si jistý, že jsi všechno dělal správně, je to buď filtrem nebo rozhýbaným foťákem.

Problém neostrosti je podle

martynovak dne 08.07.2011, 23:41:50
NikonClub Premim

Problém neostrosti je podle me jasny, 18-55 pri ostreni ostaci objektivem, tudiz po zaostreni kdyz nasazujete filtr tak si to rozostrite.

Nevím ...

Stig001 dne 11.07.2011, 21:07:24
Obrázek uživatele Stig001

Nevím, jak to přesně myslíte - ale jak jsem filtr nasazoval, tak jsem si hlídal, aby se mi neotočilo - navíc bylo přeplé na AF a až po nasazení jsem to přepl na MF ... a vyfotil. Stig001

18-55 ostří tak, že se přední

milan.zmatlo dne 12.07.2011, 10:56:50

18-55 ostří tak, že se přední člen otáčí a při tom vysunuje a zasunuje. Na ten přední člen se šroubuje flitr... Je podle mě nemožné nasadit filtr a při tom nepohnout (ani o píď) předním členem. Takové nasazení filtru rozostří obraz daleko víc než chvění při zmáčknutí spouště či nepevné podloží...

Základní objektiv 18-55 se na ND a polarizační filtry nehodí.

Přepínání AF/M nemá na "aretaci" zaostření vliv, stejně jako AF lock jako funkce těla.

filtry - 18-55

Stig001 dne 13.07.2011, 21:38:25

Už vám rozumím, ale když jsem to dělal právě tímto způsobem, tak se mi zdály fotky nejlepší ... horší to bylo až tehdy, jakmile jsem ostřil přímo i s nasazeným filtrem.... musel jsem pak v programu viewNX nastavit doostření min. na 5ku a někdy ani to nepomohlo (výš jsem nešel kvůli nárustu šumu). Díky Radek

Nemuzete ostrit s filtrem

martynovak dne 15.07.2011, 15:45:18
NikonClub Premim

Nemuzete ostrit s filtrem ND110 to je blbost, nevidite pres to nic. Objektiv 18-55 je pro pouziti s filtru limitovan otacivym prednim clenem, pokud chcete mit fotky ostre, spolehejte na nahodu nebo poridte novy objektiv :)

Díky, ...

Stig001 dne 15.07.2011, 23:48:17

Díky, to jsem chtěl vědět - jestli je vůbec teoreticky možné ostřit s tak tmavým filtrem, vidím že není, tak budu muset ostřit před nasazením a jinak přední člen se sice při ostření otáčí, ale ručně (když je přeplé na AF) se s ním otočit nedá (pravda - asi 1mm vůle tam je) - a na MF přepínám až tehdy, kdy je filtr nasazen, jinak dnes jsem to byl testovat k našemu potůčku (protože za týden jedu do jeseníků a na velmi známou stezku "Bílá Opava" , tak by bylo škoda, kdyby z těch mých fotek pak použil 5%) , a je to tak - s nasazeným filtrem není možné kvalitně zaostřit (občas náhodou), ale jak jsem filtr nasadil až po zaostření, bylo to více méně OK a pak jsem to jen dodatečně doostřil (asi 85% fotek bylo co se týče kvality použitelných) - vyzkoušel jsem to se všemi svými objektivy (18-55 VR, 35mm G, 55-200 VR) ...

ND filtr zatím nevlastním,

letecKISS dne 07.07.2011, 18:04:14

ND filtr zatím nevlastním, tak nevím, jak se vše nastavuje a jak to má vypadat. Zatím mi stačilo fotit vodu na manuál se stativem a rozmázlá (víc, míň) byla taky. Bez stativu někdy stačí 1/25, ale jak dalece má voda "mlíkařit" při 6 fteřinách jsem nezkoušel, ale časem si rozšířím obzor.

* Když čtu ve tvém profilu stativ Fomei, tak tohle bude jedna z příčin. D3000 něco váží a od tekoucí vody, která se valí přes kameny (nemyslím kamínky) někdy bejvá větrno. Voda nemusí mlžit směrem k fotografovi a stejně tam může foukat. Sám mám stativ stejné značky (pár let pamatuje, bohužel tehdy nestál pětikilo) a i s kompaktem to není ono. Stabilitu není čím dohnat, jedině "masivem" stativem.
* Nemusím snad připomínat, že používat dálkové ovládání je nutnost, se samospoušťí to není ono.
* A co zapnutý VR na 18-55 při použití stativu?
* Píšeš, že není přes filtr moc vidět, taky problém a dalo by se hledat dál, ale jak se už zmínil mkreidl, stativ je základ.

Při šomtání po lese se psem jsem objevil potůček, výsledek focení z ruky bylo doma na monitoru na delete a druhý den se stativem to byla jiná káva (NE Fomei)... "Čvachtání" zdar

ND 110

Stig001 dne 08.07.2011, 10:44:49

Díky za nápady - VR zkusím příště vypnout (vůbec jsem si to neuvědomil), nevím, v čem je dálkové ovládáni lepší než samospoušť? a tím stativem by to taky eventuálně mohlo být, ale jak jsem psal výše, tak pokud jsem zaostřil a následně filtr nasadil, pak jsem přepl na manuál a vyfotil, tak snímky byly o poznáni lepší (nebyly sice 100%ntní, ale vyloženě neostré nebyly) a jinak ten středový sloupek na stativu jsem ani nevysunoval, protože má velkou vůli. A někdy (každá 10 fotka) byla téměř dokonale ostrá a přitom to bylo stejné místo, stejné podloží, stejný stativ a veškerá technika, tak nevim. Každopádně ten stativ určitě za to částečně taky může, ale úplně bych neřekl. Díky Stig001

Ostrost a chvění

letecKISS dne 09.07.2011, 01:22:35

* Zapnutá VR na stativu má určitě na ostrost vliv. Je to cítit, jak si objektiv "vrní" a z principu VR je to i logický. Manuál D3000, str.17.
* Rozdíl mezi samospouští a dálkovým ovladačem je znát také. Skoro nikdy se nepodaří zmáčknout samospoušť tak opatrně (nějakej odpor tam je), aby se během těch nastavených 2s.zpoždění u samospouště všechno na stativu "uklidnilo"(můžu si nastavit delší čas, to vím, ale i tak). Záleží ovšem na tuhosti stativu a i u Manfrotta 190XPROB jsem s tím zápasil. Je samozřejmostí nemít na stativu všechno vysunutý.
* Jiná funkce snímání (třeba D300s, manuál str.85-Snímací režimy): Režim předsklopení zrcadla - toto má zabránit rozmazání "od chvění sklápěním samotného zrcadla", takže i tady jsou možné zdroje nějakých neostrostí, přitom váha těla D300s je o dost větší, než u našich "drobečků", kteří toto neumí.
* Jak píše martynovak, 18-55 nějakou vůli má, může se to rozostřit, nemusí. To záleží na "citlivosti" ruk a mechanickém postavení pevné a vysouvací části objektivu.

Atd..., těch rušivých faktorů je až až.

ND 110

Stig001 dne 10.07.2011, 13:45:57

Díky, o té stabilizaci jsem věděl, jen jsem si to neuvědomil (příště už jí vypnu). S D3000 kou (která nemá naklopení zrcátka) a samospouští (10 s) si budu muset vystačit .... Ale jak psal "kolega" níže, asi bude lepší zaostřit předem před nasazením filtru a pak nasadit filtr a přepnout na manual nebo zamknout AF. Díky moc, přeji dobré světlo

No, řekl bych, že tenhle

dluhos dne 07.07.2011, 15:24:52

No, řekl bych, že tenhle filtr se na tekoucí vodu vůbec nehodí, ten je tak na tekoucí železo. Na vodu stačí 4x-8x, možná 64x, tenhle určitě ne.

ND 110 ...

Stig001 dne 08.07.2011, 10:50:28

No ale já potřebuji dosáhnout časů kolem 5s (taký dlouhý čas se mi strašně líbí na vodě) a držet to na nějaké rozumné cloně např. f 7,1 , pak už ta kresba je značně nekvalitní.

Stejný filtr používám také a

mkreidl dne 07.07.2011, 15:08:42

Stejný filtr používám také a problémy s ostrostí jsem nikdy neměl. Spíš než v optice bych hledal příčinu ve stativu, u takto dlouhých časů se projeví i vítr, měkké podloží, ujíždějící stativová hlava apod.

Filtr B+W 110

Stig001 dne 08.07.2011, 10:56:25

Díky za rady - chtěl bych se ještě zeptat, jestli používáte i stejné sklo jak já ? a na stativu jsem střední sloupek ani nevysunoval, jinak se mi zdal pevný (bez sloupku) a pokud jsem zaostřil a následně filtr nasadil, pak jsem přepl na manuál a vyfotil, tak snímky byly o poznáni lepší (nebyly sice 100%ntní, ale vyloženě neostré nebyly) - tak nevím .... a někde (každá 10 fotka) byla více méně OK , přitom podmínky a technika byla stejná (ale chápu - mohla to být i náhoda) - každopádně příště musím vypnout VR a ostřit před nasazením filtru asi. Díky Stig001

objektiv používám jiný (17-35

mkreidl dne 08.07.2011, 20:39:08

objektiv používám jiný (17-35 f/2.8), ale v tom problém opravdu nehledejte :)

Jestli jsem to správně

mkreidl dne 08.07.2011, 20:37:55

Jestli jsem to správně pochopil, tak foťák měl aktivní normálně nastavený autofocus na spoušti? To samozřejmě nemůže fungovat, přes takovýto filr AF nevidí a pokud se po nasazení filtru aktivuje, nezaostří, naopak zlikviduje zaostření provedené před nasazením filtru. Správný postup - nastavit si ostření jen na tlačítko na těle a nikoliv na spoušť, nastavit ohniskovou vzdálenost, zaostřit tlačítkem a teprve pak nasadit filtr. Pozor při šroubování filtru, nesmí se vám pohnout nastavené ohnisko objektivu. Jinak pozor při focení v lese a u vody speciálně - podloží bývá málokdy stabilní a byť se zdá, že stativ stojí pevně, tak se může během expozice nepatrně zabořit a ostrost je v tahu.

Přesně takový postup ...

Stig001 dne 10.07.2011, 13:39:36

Přesně takhle jsem to dělal (možná jsem to špatně vysvětlil) .... Nejprve jsem nastavil ohnisko, pak zaostřil a nasadil filtr a přepl ně manuál (protože zaostřeno už jsem měl) a cvaknul jsem to. A podloží bylo pevné - byl to obrovský kus skály :-D ... a párkrát jsem zkusil ostřit automaticky i s filtrem a to už se moc nedařilo .... takže asi nejlepší způsob bude to dělat tak, jak jsem před tím uvedl. Díky, přeji dobré světlo

tak pak třeba ještě

mkreidl dne 10.07.2011, 23:31:29

tak pak třeba ještě roztřesení stativu. Nejlepší je si na podobné focení pořídit drátěnou nebo dálkovou spoušť, neorig. se dá pořídit za pár kaček.

Random images

• 7916507531247469115.JPG - By: Honza foto
  • 8060295901257318335.jpg - By: Lukáš Sieger
  • Brno - By: Antonelo7
  • 9453536831244183236.jpg - By: Lukáš Sieger
  • Výkrik - By: Avantiswa
  •  - By: polacek brano
  • Růže - By: karlosphonic
  • 7273341611239815560.jpg - By: attila.racz
  • Podoli - By: lukash
  • 6655984151247992846.jpg - By: zeze13
  • V Trnávce - By: Stig001