Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
Stručně:
Komu nefunguje na 80-200 MF, stačí sundat gumu a černou pásku z ostřícího prstence a plech buď přilepit nebo zatavit na nové místo.
Podrobněji:
Potřeboval jsem potrénovat rozebírání objektivů (modří už vědí ;-) ), tak jsem se rozhodl opravit u svého 80-200 f/2.8 manuální ostření.
Někdo tu měl podobný problém, proto to sem píšu. Projevovalo se to tak, že AF normálně fungoval, ale při přepnutí na MF se sice ostřící prstenec uvolnil, ale nezapadl do ostřícího mechanismu, takže se protáčel a neostřil. Pokud se zase vybralo AF, objektiv opět normálně ostřil.
Ne úplně podstatné MF mi tedy nefungovalo. Pravda zlobilo mě jen proto, že nefungovalo, nikdy jsem ho vlastně nepotřeboval.
K věci. Servisní manuál už jsem měl poměrně dlouho, takže jsem se rozhodl, že si MF opravím. Dle návodu jsem objektiv začal rozebírat z přední části, až jsem se postupně dostal až k přepínači AF-MF. Odšroubovalo se 6 šroubů, které drží ostřící mechaniku. Při pokusu uvolněný díl sundat se ozval (mě známý) zvuk elektrických snímacích kartáčků. Kartáčky byly dělané na to, aby se celý tento mechanismus rozebíral z druhé strany. Podle zvuku jsem tak nějak tušil, o co jde (přece jenom už jsem pár objektivů rozebral) a velmi opatrně díly od sebe oddělil. Přežily bez úhony, ale bylo mi jasné, že zpátky to bude trochu složitější. No, ani nebylo, když se vědělo jak.
Tak jsem se dostal až k sundání toho ostřícího prstence a začal zjišťovat, co se stalo. zevnitř ostřícího prstence jsem našel dvě plechové pružně uložené plošky, z nichž jedna byla zcela "nepružná" a zapadlá. Jeden plech zapadal a ostřil, druhý zapadal a blokoval prstenec při AF. Zkusil jsem plech trochu napružit, ale nešlo to. Takže jsem z prstence sundal gumu a takovou černou pásku a dostal se až k uchycení těch plechů. Plechy byly původně uchycené na dvou zatavených plastových kolíčkách (viz https://goo.gl/photos/TysYAcMkMXuiMr1t8 ), no a to zatavení nevydrželo. Takže jsem plech drze vytáhnul a s přidaným vteřinovým lepidlem vrátil zpět.
Pak jsem si všiml, že soudruzi z Japonska měli asi podobný problém už dříve a do tohoto modelu objektivu přidali ještě jednu stejně vypadající díru pro plech, takže nejspíš stačilo plech vytáhnout, přemístit do nového místa a nové kolíčky zatavit. Tak snad příště. Druhý plech sloužící jako aretace při AF jsem zkusil, jeden zatavený konec upadl, tak jsem ho vyloupl celý a taky přilepil.
OK, bral jsem to jako "tréning", tak jsem se ani moc nenaštval, když jsem zjistil, že v podstatě stačilo na zcela smontovaném objektivu oddělat gumu a plech přilepit nebo přemístit a zatavit. Z manuálu mi to jasné nebylo, takže i tak...
- Pro vkládání komentářů se musíte registrovat nebo přihlásit