Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
Omlouvám se, tohle je kopie komentáře z jiného vlákna, ale sem ten můj příspěvek asi patří lépe.
Nikkor 300/4 E PF ED jsem pořídil ve středu a vzal ho tedy hned s sebou na služebku, abych stisknul párkrát spoušť a viděl, co to umí.
Jsem unešen, to je první dojem. Mám i 300/4 D AF-S ED, ale ten nový kus se s tím v podstatě nedá srovnat, je to na míle uplně jinde.
a) hned při balení brašny Tamrac System 3, což je brašna tak na tělo se základním zoomem + třeba 80 mm, nebo i 180/2.8, tak tam jsem lehce vměstnal D810 s nasazeným 24-70/2.8 + tu novou 300/4 + TC-20EIII + 16/2.8 a bylo jedno, jestli mám na těle nasazený ten zoom, nebo kterýkoliv z citovaných objektivů. Brašna přitom stále byla "nositelná" jak velikostí, tak hmotností.
b) Při zkoušení jsem udržel i 1/40 f16 venku (neříkám, že se to povede vždy, ale zkusil jsem jen jednu a byla tam rovnou). Samozřejmě je to víceméně extrém a souhra okolností. Jiné fotky pod tou zhruba 1/200 jsem měl v několika případech trochu roztřesené, ale nijak tragicky, je to vidět jen na plné zvětšení.
c) Kresba mi připadá vysoce kvalitní skoro až do rohů, rovnoměrnost kresby určitě nejlepší z toho, co mám v arzenálu. Je to samozřejmě jen subjektivní posouzení, žádný testovací obrazec ze stativu.
d)zcela v šoku jsem pak byl při prohlížení a zpracování RAW v Lightroomu 5.7. Chtěl jsem se podívat hlavně na chromatickou aberaci, tak jsem dal náhled na 100% a prohlédl kraje snímku. Musím říct, že na rozdíl od fotek dělaných za stejných podmínek 24-70/2.8 na 70 mm konci, jsem u tohodle objektivu žádnou vadu neviděl. Takže jsem zkusil přepínat náhled s a bez opravy chromatické vady, (jen jednoduše tak, jak to jde udělat v LR) a mezi oběma náhledy nebyl rozeznatelný rozdíl. Po vinětaci taky nebyla známka (v aparátu i LR byla tahle korekce vypnutá, ale nejsem si jistý, zda D810 aplikuje tyhle opravy na RAW soubory, řekl bych že z principu by neměla, protože raw by měl být raw, že?)
e) proti staré 300/4 AF-S ten nový objektiv ostří mnohem rychleji a v porovnání se starým také bezhlučně.
Fotil jsem i proti slunci (ve čtvrtek svítilo dost) a bez sluneční clony, ale ta světelná halo, co se o nich píše, jsem na fotkách nepozoroval víc, než v podobné situaci na jiných fotkách s jinými objektivy, ovšem netroufnul jsem si dát plné slunce do zorného pole, tam by to pak možná bylo znát a taky bych to asi poznal "na oku".
Podle mě je ten objektiv jiná liga než předchůdce. Mimochodem ten stativový kruh/botka mi vůbec chybět nebude, při těhle rozměrech a hmotnosti to s klidným svědomím dám na stativ za tělo, když bude potřeba. Jak říkám je to jako, kdyby tam byl základní zoom 24-70/2.8, a tam snad nikomu stativová botka nechybí (spíš to VR-ko).
Při citlivostech snímačů moderních DSLR je ta světelnost 4 úplně OK i na indoor sporty. Se 70-200/2.8 taky cloním na 4 až 5.6 i při tanečních soutěžích a bez blesku (obvykle 1000 - 1600 ISO podle nasvícení, zřídka kdy na 3200). Přeci jen, když dělám detail hlavy, nechci, aby byla ostrá jen oční řasa a zbytek obličejě byla jen skvrna i když třeba se skvělým bokehem.
Nejsem žádný profesionální hodnotitel objektivů, dívám se na to z praktických hledisek a samozřejmě kvality. Ještě to musím zkusit s tím konvertorem, ale to už bude světelnost 8.
Cena je samozřejmě vysoká, ale myslím, že jako u každé v podstatě revoluční novink se s tím musí počítat, pokud výkon odpovídá očekávání.
- Pro vkládání komentářů se musíte registrovat nebo přihlásit