Přejít k hlavnímu obsahu
Domů

Hlavní navigace

• Domů
  • Start
  • Fotobazar
  • Manuály
  • Fotoexpedice a školení
  • Diskuse
  • Blog
  • Fotogalerie
  • Prémiové členství
  • Jsem v NikonClubu
  • O NikonClubu
  • Kontakty

Drobečková navigace

1. Domů
  2. Fórum
  3. Technika Nikon
  4. Digitální zrcadlovky
  5. Problém s ostřením D5100

Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar

Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.

Problém s ostřením D5100

Od Syny , 1 Leden 2014

Zdravím,

už přes půl roku mám D5100 se setovým objektivem 18-105mm. Při testech ostření, které jsem si prováděl sám s vytištěným testovacím papírem (a foťákem na stativu pod úhlem cca 45°) jsem měl podezření, že to není úplně košer, ale po tom co jsem nedávno pořídil pevnou 35ku f1,8 jsem díky menší hloubce ostrosti zjistil, že to je skutečně problém.
Objevil jsem totiž, že foťák ostří "křivě". Pokusím se problém popsat a byl bych rád, kdyby mi někdo poradil, co se s tím dá dělat případně jestli se s tím už někdo setkal.

Když vyfotím měřící papír, tak, že prostřední vodorovné ostříci body jsou v přesně vodorovně v linii s čárou, na kterou se na kontrolním papíře ostří (ostřeno na prostřední bod), tak ostrost středu je víceméně OK, i na pravé staně je vše víceméně v pořádku (možná malý BF), ale na levé je znatelný BF. Navíc fotka je naklopená na pravou stranu. Když jsem si nastavil opět vodorovné ostřící body v hledáčku přesně vodorovně a souběžně s čarou na papíru a podíval se na foťák, tak není v ose s papírem, je mírně křivě (proto je výsledná fotka křivá), ale v hledáčku se vše zdá OK. Zkoušel jsem fotku na LV a tam je problém s ostrostí také, ale naopak fotka není křivě a foťák je již v ose s papírem...

Když zkusím vyfotit něco obdélníkového tvaru zhora (tedy jakože půdorys) a v hledáčku to nastavím přesně tak, aby hrany byly rovnoběžné s tim co vidím v hledáčku, tak opět výsledná fotka je pootočená vpravo (tedy pravé rohy fotky jsou níž než levé). V LV je ale vše OK.

Takže shrnuto, při ostření jak přes hledáček, tak přes LV foťák neostří symetricky na levou a pravou stranu od středového ostřícího bodu (je to vidět i v hledáčku/na displeji, když přeostřuji manuálně, jak se ostré místo posouvá, především na levé straně od středového bodu (ale mírně asi i napravo), křivě - jakoby od sředového bodu ujíždí pod určitým úhlem do back focusu). Ale pootočení výsledné fotky je problém pouze pokud fotím přes hledáček - LV to nedělá.

Nesetkal se někdo z vás s tímto problémem? Jsou to asi dva nezávislé problémy, ale nevím - třeba spolu nějak souvisí. Jakým způsobem to řešit? Po tom co tady čtu samou "chválu" na servis Nikon v Praze, tak mám docela obavy, ze když už by to přežil foťák a nevrátil se víc v háji, než je, tak mam obavy, aby mě neposlali do háje s tim, že to je v normě nebo že se jim to "neprojevilo". Foťák je v záruce (ač nevím, jestli se na tohle vůbec vztahuje), ale i tak by mě zajímalo (jen pro info) jak se tohle dá seštelovat případně kde je asi problém - pokud někdo už něco podobného řešil.

Zdá se mi, že to dělají oba objektivy, jen s tou 18-105 to nejde tak dobře poznat kvůli větší hloubce ostrosti.

Tady je odkaz na fotky (foceno 35tkou - u té 18-105 to je asi podobné, jen to není díky větší hloubce ostrosti tak znát). Na poslední fotce jsem udělal čáry jak se mi zdá že to cca ostří, ale spíš než lineárně to asi bude po nějaké křivce...
http://slyny.rajce.idnes.cz/Ostreni_D5100

Díky za každou radu.

• Pro vkládání komentářů se musíte registrovat nebo přihlásit

NEJSTE PŘIHLÁŠENI

Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.

• Vytvořit nový účet
  • Obnovení vašeho hesla

Fotoexpedice

Fotoexpedice

TÉMATA

• Jak by měl fotit NIKKOR 18-140mm,3,5-5,6G ED?
  • Jak používat tablet na úpravy?
  • dotaz na Allegro
  • Nikon D810
  • Nikon NX Studio 1.7.1, Nikon Picture Control Utility 2 Ver 2.4.15 a Nikon Transfer 2 ver. 2.19.0 - čeština
  • Fotolab
  • Metz 58-AF1 N
  • Nikon D7200 - časosběr
Více

Noví Nikonisti

• Nezbeda Martin
  • Jaroslav Příhoda
  • Petr Sedlický Foto
  • hibik
  • JHK
  • adamtaus
  • Lubomír Hřivna
  • Magda
  • TK27
  • JanLuk

NIKONCLUB.CZ

© Nikonclub.cz provozuje spolek FOTOKLUBY Česko a Slovensko, z. s., který garantuje nezávislost a objektivitu zde publikovaných informaci. Autorská práva patří všem případným vlastníkům.