Přejít k hlavnímu obsahu
Domů

Hlavní navigace

• Domů
  • Start
  • Fotobazar
  • Manuály
  • Fotoexpedice a školení
  • Diskuse
  • Blog
  • Fotogalerie
  • Prémiové členství
  • Jsem v NikonClubu
  • O NikonClubu
  • Kontakty

Drobečková navigace

1. Domů
  2. Fórum
  3. Technika Nikon
  4. Digitální zrcadlovky
  5. přechod na D300

Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar

Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.

přechod na D300

Od Stig001 , 28 Září 2015

Dobrý večer,
Prosím o radu a zodpovězení několika (mimo jiné také technických) otázek, které se týkají mého přechodu na Nikon D300. Bude-li někdo ochoten mi odpovědět (je toho celkem dost), budu moc rád, předem děkuji.

Dodám jen, že jsem dlouhou dobu fotil s D3000 (4 roky), nyní mám 2 roky D7000 a nedávno jsem D3000 nahradil D300 (jako druhé tělo pro report). Mé dotazy tedy jsou:

a) Má D300 nějaký ekvivalentní režim, co je u D7000 označeno U1 a U2 ? Potřebuji si uložit do jednoho např. ISO 200, clonu 2,8, režim "A" a do druhého např. ISO 400, čas 1/80s, režim "S". Je toto možné ? (Už jsem se ptal na fb, ale zodpověděli mi na něco jiného, co jsem neměl tím na mysli.)

b) Jakým způsobem měříte expozici ? Z D7000 jsem zvyklý na "celoplošné" a funguje to na ní hodně dobře skoro ve všech případech. U D300 se mi stává, že jsou snímky někdy dost podexponované. ... Popř. není tam v nastavení na tohle nějaká "vychytávka" (když nepočítám expoziční Bracketing). Korekci moc nechci používat, protože někde tj. OK, tak ať pak ty dobré nemám zase moc světlé.

c) Je nějaký rozdíl, který je schopen člověk poznat mezi 12 a 14 bitovým RAWem ? (Myslím praktický rozdíl ? nebo ve 14 bitech se ukládá na kartu zbytečně moc "balastu" ?)

d) Když smažu úplně kartu, tak mě v PC ukazuje, že na ní něco je (cca z 50% plná), na 8GB by se mělo vejít 400 snímků (ve 12 bitech) a na čisté kartě mě to píše 185. (Jsem sice zvyklý, že na D7000 mě píše u 16GB cca 400 a ve skutečnosti tam nahraju 2x víc, ale zarazilo mě, že na PC mě to ukazuje z části, že je plná, přitom tam není ani 1 fotka a to jsem jí i naformátoval ve fotáku na aktuální nastavení.)

e) Mám Tamron 70-200mm USD, na D7000 šílený FF, na D300 ostří přesně na milimetr. Nastavím-li na D7000 korekci na -20 dílků (max.), tak je to pořád málo. Z 90% si s tím vystačím, ale fotím-li auto přes celou fotku (detail) na clonu 2,8 a ohnisko 200mm, není možné z toho dostat ostrou fotku. Na D300 je to OK. ... Foťák je ještě nějakou dobu v záruce, takže uvažuji, že ho v prosinci reklamuji, aby mi to seřídili. Chci se zeptat, je možné to řešit z obchodem, kde jsem to koupil (pro mě ideální stav, byť to asi potrvá o něco déle) ? nebo toto řešení je nemožné a jediná možnost je poslat to do Prahy ? A pak taky, stačí jim doufám poslat jen tělo ? (objektiv je 1. neoriginální, ale 2. naprosto přesný (D300 = 100% přesnost). ... Máte s tím někdo zkušenosti ? Často tady vidím, jak si na servis mnoho lidí stěžuje, takže nevím, jestli to má vůbec cenu ? ... ale byl bych moc rád, kdyby mě to fungovalo tak, jak na D300. ....

Díky za vaše názory, rady a zkušenosti.

• Pro vkládání komentářů se musíte registrovat nebo přihlásit

NEJSTE PŘIHLÁŠENI

Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.

• Vytvořit nový účet
  • Obnovení vašeho hesla

Fotoexpedice

Fotoexpedice

TÉMATA

• Jak by měl fotit NIKKOR 18-140mm,3,5-5,6G ED?
  • Jak používat tablet na úpravy?
  • dotaz na Allegro
  • Nikon D810
  • Nikon NX Studio 1.7.1, Nikon Picture Control Utility 2 Ver 2.4.15 a Nikon Transfer 2 ver. 2.19.0 - čeština
  • Fotolab
  • Metz 58-AF1 N
  • Nikon D7200 - časosběr
Více

Noví Nikonisti

• Nezbeda Martin
  • Jaroslav Příhoda
  • Petr Sedlický Foto
  • hibik
  • JHK
  • adamtaus
  • Lubomír Hřivna
  • Magda
  • TK27
  • JanLuk

NIKONCLUB.CZ

© Nikonclub.cz provozuje spolek FOTOKLUBY Česko a Slovensko, z. s., který garantuje nezávislost a objektivitu zde publikovaných informaci. Autorská práva patří všem případným vlastníkům.