Přejít k hlavnímu obsahu
Domů

Hlavní navigace

• Domů
  • Start
  • Fotobazar
  • Manuály
  • Fotoexpedice a školení
  • Diskuse
  • Blog
  • Fotogalerie
  • Prémiové členství
  • Jsem v NikonClubu
  • O NikonClubu
  • Kontakty

Drobečková navigace

1. Domů
  2. Fórum
  3. Technika Nikon
  4. Digitální zrcadlovky
  5. D90 nebo D5100 ?

Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar

Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.

D90 nebo D5100 ?

Od ph , 25 Srpen 2011

Dobrý den, prosím o pomoc při výběru mezi dvěma těly uvedenými v titulku. V obou případech uvažuji objektiv AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR, plány časem přikoupit konkrétní další doposud žádné nemám. Předpokládám fotografovat krajinu, industriál, architekturu.

Prosím ověřte správnost následující úvahy (anebo vysvětlete, kde v ní mám chyby):

1. Rozlišení tohoto objektivu je vždy zhruba 50 čar na mm nebo horší ( http://www.dxomark.com/index.php/Lenses/Camera-Lens-Database/Nikon/AF-S… ). Obě těla mají rozteč pixelů cca 5 mikrometrů (přesněji 5,5 um a 4,8 um), ve stejné barvě (s Bayerovou maskou) tedy 10 um, tzn. teoreticky právě až těch cca 50 čar na mm. To ovšem je jen Nyquistova frekvence, prakticky (při posuvu fáze o 90° a ideálním antialiasingu) mohu potřebovat dvojnásobek, pro 45° čáry až 2,8 násobek. Nicméně s uvažovaným objektivem se v jasové oblasti (která zřejmě je důležitější) lepší rozlišení snímače D5100 oproti D90 téměř nemůže projevit, v barevné by v nejhorším případě byl rozdíl mezi těmito dvěma snímači někde na úrovni vlivu změn clonového čísla uvedeného objektivu.
  2. Pro mé účely mohou být podstatnější rozdíly v dynamickém rozsahu (srovnání zde), tedy dle citovaných měření 13,6 oproti 12,5 EV a 14-bitový RAW oproti 12-bitovému, oboje ve prospěch D5100.
  3. Všechny ostatní rozdíly (ergonomie, robustnost) naopak s ohledem na uvažované využití mluví pro D90.
  4. Celé mi to však připadá přespříliš teoretické, proto uvítám názor zkušenějších lidí, než jsem já. (Co se týče zrcadlovek, mám jen trošku praxe s D3000 + 18-55 VR, jinak fotím kompaktem.)

A finální otázka ovšem je, které z těch dvou těl bych si měl vybrat? Děkuji za všechny odpovědi.

• Pro vkládání komentářů se musíte registrovat nebo přihlásit

NEJSTE PŘIHLÁŠENI

Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.

• Vytvořit nový účet
  • Obnovení vašeho hesla

Fotoexpedice

Fotoexpedice

TÉMATA

• Jak by měl fotit NIKKOR 18-140mm,3,5-5,6G ED?
  • Jak používat tablet na úpravy?
  • dotaz na Allegro
  • Nikon D810
  • Nikon NX Studio 1.7.1, Nikon Picture Control Utility 2 Ver 2.4.15 a Nikon Transfer 2 ver. 2.19.0 - čeština
  • Fotolab
  • Metz 58-AF1 N
  • Nikon D7200 - časosběr
Více

Noví Nikonisti

• Nezbeda Martin
  • Jaroslav Příhoda
  • Petr Sedlický Foto
  • hibik
  • JHK
  • adamtaus
  • Lubomír Hřivna
  • Magda
  • TK27
  • JanLuk

NIKONCLUB.CZ

© Nikonclub.cz provozuje spolek FOTOKLUBY Česko a Slovensko, z. s., který garantuje nezávislost a objektivitu zde publikovaných informaci. Autorská práva patří všem případným vlastníkům.