Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
Dobrý den, prosím o pomoc při výběru mezi dvěma těly uvedenými v titulku. V obou případech uvažuji objektiv AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR, plány časem přikoupit konkrétní další doposud žádné nemám. Předpokládám fotografovat krajinu, industriál, architekturu.
Prosím ověřte správnost následující úvahy (anebo vysvětlete, kde v ní mám chyby):
- Rozlišení tohoto objektivu je vždy zhruba 50 čar na mm nebo horší ( http://www.dxomark.com/index.php/Lenses/Camera-Lens-Database/Nikon/AF-S… ). Obě těla mají rozteč pixelů cca 5 mikrometrů (přesněji 5,5 um a 4,8 um), ve stejné barvě (s Bayerovou maskou) tedy 10 um, tzn. teoreticky právě až těch cca 50 čar na mm. To ovšem je jen Nyquistova frekvence, prakticky (při posuvu fáze o 90° a ideálním antialiasingu) mohu potřebovat dvojnásobek, pro 45° čáry až 2,8 násobek. Nicméně s uvažovaným objektivem se v jasové oblasti (která zřejmě je důležitější) lepší rozlišení snímače D5100 oproti D90 téměř nemůže projevit, v barevné by v nejhorším případě byl rozdíl mezi těmito dvěma snímači někde na úrovni vlivu změn clonového čísla uvedeného objektivu.
- Pro mé účely mohou být podstatnější rozdíly v dynamickém rozsahu (srovnání zde), tedy dle citovaných měření 13,6 oproti 12,5 EV a 14-bitový RAW oproti 12-bitovému, oboje ve prospěch D5100.
- Všechny ostatní rozdíly (ergonomie, robustnost) naopak s ohledem na uvažované využití mluví pro D90.
Celé mi to však připadá přespříliš teoretické, proto uvítám názor zkušenějších lidí, než jsem já. (Co se týče zrcadlovek, mám jen trošku praxe s D3000 + 18-55 VR, jinak fotím kompaktem.)
A finální otázka ovšem je, které z těch dvou těl bych si měl vybrat? Děkuji za všechny odpovědi.
- Pro vkládání komentářů se musíte registrovat nebo přihlásit